lördag 28 april 2012

Chiligryta á la cowboy style


Chiligryta
(4-6 portioner)

Idag blev det långkok på spisen. En riktig chiligryta á la cowboy style, jag älskar verkligen att laga sådana här grytor
som tar 4-5 timmar. Köttet blir helt underbart det bara smälter i munnen. Det är verkligen värt att ta sig tid att laga 
sådan här mat och det är ganska lätt, för maten sköter ju sig helt själv. Grytan står bara där på spisen och puttrar och
luktar helt underbart. 












Ingredienser:
  • 1 kg högrev, putsad och skuren i 2 cm stora bitar
  • 2 1/2 dl kaffe
  • 1 rågad tsk chili ancho pulver
  • olivolja
  • 1 rågade tsk spiskummin
  • 1 rågade tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk oregano
  • 1 lagerblad
  • 1 rödlök, grovhackad
  • 2 färska chilifrukter
  • 1 kanelstång
  • 5 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • salt & peppar
  • 2 burkar passerade tomater á 400g
  • 1 1/2 msk mörk muscovadosocker
  • 3 röda paprikor, grovhackade
  • 1 burke kidney bönor 400g
  • gräddfil till servering



Putsa och skär köttet. Brygg kaffet och sätt under tiden en stor gryta på låg värme och häll i några skvättar olivolja. Tillsätt spiskummin, paprikapulver, oregano, lagerblad, chili ancho, samt lök och fräs tills löken mjuknar, ca 10 min. Kärna och hacka hälften av de färska chilifrukterna. Lägg dem i grytan tillsammans med kanelstången, vitlöken, en rejäl nypa salt och peppar samt en skvätt av kaffet. Rör om, häll i resten av kaffet, de passerade tomaterna samt sockret. Blanda ner köttet och ännu en rejäl nypa salt och peppar, lägg på ett lock och låt puttra på svag värme i 3 timmar. Rör om då och då.

Lägg i paprikan och bönerna och låt koka utan lock i 30 min. Rör om då och då. Köttet ska vara så mört att och läckert att det helt faller isär. Smaka av och krydda noga om du vill ha rätten lite hetare (som jag) kärna ur och hacka resten av den färska chilin och lägg i den. Klicka i om du vill en stor sked gräddfil och servera genast.Ett gott tillbehör är skivat italienskt lantbröd med vitlökssmör.(Recept på vitlökssmör hittar du på bloggen under kategorin övrigt) Sedan är det bara att njuta!

2 kommentarer: