Vit chokladpudding med mandelbotten
En mycket god och söt efterrätt som är medelsvår att göra och som kräver mycket tid, helst ska man göra den dagen innan servering. Men det är värt mödan när man sedan sitter och avnjuter denna godhet.
12 bitar
Ingredienser:
150 g mandel
2 1/2 dl florsocker
4 äggvitor
4 äggvitor
Chokladpudding:
2 gelatinblad
4 äggulor
1 dl vit sirap
5 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 msk punsch
Garnering:
12 krusbär
Så här gör du:
sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smort bakplåtspapper i en form med hög kant. Skålla, skala och rosta mandeln i en torr panna. Mal den till en fin massa och blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till fast skum, blanda ner mandelsockret. Fördela smeten jämt i formen, använd gärna en lite mindre form så att smeten blir 2 cm hög.
Grädda i ugnen 15-20 minuter. Dra av pappret som kakan gräddats på, låt svalna.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Blanda äggulor och sirap i en liten kastrull. Sjud blandningen under vispning på inte allt för hög värme tills den tjocknar till en kräm. Låt choklad och gelatinblad smälta. Rör i 1 1/2 dl vispgrädde, lite i taget. Låt svalna i rumstemperatur. Tillsätt punsch. Vispa resterande grädde och blanda ner den i chokladkrämen.
Klä samma form som innan med plastfolie och lägg i mandelbotten. Häll på chokladkrämen över mandelbotten och ställ sedan in den i frysen minst 2-3 timmar och låt den gärna stå över natten. Innan servering låt den tina cirka 30 minuter i kylskåpet. ta bort plastfolien och skär den i portionsbitar, garnera med krusbär, servera och njut!
Så häftig smak på denna, den vita krämen påminner nästan om mjukglass=)
SvaraRadera